Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nemoci

Kočky jsou za svého života ohroženy řadou onemocnění infekční i neinfekční povahy. Přestože mnohé choroby koček dokážeme v současné době dobře léčit, vhodnější je nemocem předcházet účinnou prevencí. Předně je dnes dostupných několik očkovacích látek, které mohou kočku uchránit před řadou chorob. Mezi kočičí choroby, proti nimž se provádí vakcinace, patří:

  • dermatofytózy
  • infekční peritonitida
  • kočičí rýma
  • leukocytóza
  • panleukopenie (kočičí mor)
  • vzteklina 

Dermatofytózy

Dermatofytózy představují plísňová onemocnění, nejčastějšími původci jsou Microsporum canis, Microsporum species a Trichophyton. (Dermatofyty rozumíme mikroskopické houby, které napadají povrchové vrstvy pokožky, drápy, chlupy.) Spóry uvedených plísní se mohou běžně nacházet v srsti zvířat, avšak u jedinců v dobrém imunitním stavu obvykle nedochází k rozvoji onemocnění. Dermatofyty jsou tedy rizikem zejména pro jedince s oslabenou obranyschopností (starší kočky, nemocné kočky) a pro koťata přibližně do 12 měsíců věku, kdy se jejich imunitní systém teprve rozvíjí.

Příznaky dermatofytózy jsou velmi variabilní. Prvním projevem mohou být polámané chlupy na uších či tvářích, objevit se mohou také malá okrouhlá ložiska se šedavou šupinatou kůží v podstatě kdekoliv na těle, často v oblasti hlavy, na uších, tlapkách, hřbetu. Nastat může i vypadávání chlupů po celém těle se zánětlivou reakcí. Postiženy mohou být také drápy, které jsou lámavé a bolestivé. Větší náchylnost k této nemoci koček mají kočky perské.

Diagnóza se opírá o mikroskopické vyšetření vzorku chlupů a kůže.

Léčba dermatofytózy trvá obvykle čtyři až šest týdnů. Při rozsáhlejším postižení je nutné kočku ostříhat po celém těle. K léčbě se využívají místní přípravky ve formě mastí a krémů i léky podávané v tabletách. V některých případech se v rámci procesu léčby podávají i očkovací látky. Pokud žije v domácnosti více zvířat, je vhodné zahájit léčbu i u nich. Rovněž se doporučuje denně vysávat domácnost, v níž postižená kočka žije, aby došlo k postupné likvidaci všech spór. Spóry plísní jsou vysoce odolné a mohou v domácnosti zůstávat i řadu měsíců. Vyléčená kočka se může kdykoliv znovu nakazit. Tyto plísně jsou přenosné na člověka.

Prevence dermatofytóz spočívá zejména v pravidelném očkování koček.