Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koupání

Všeobecně je známo, že kočky nemají rády vodu. Proč tomu tak je? Je to jednoduché, kočky se navzájem identifikují podle pachu, jejich pach je pro ně orientační, udává informace o imunitě, zdraví či nemoci a pohlaví. V kočičí srsti se také udržují bakterie a tuk, což kočce udržuje její přirozenou imunitu. Proto se při koupání tolik brání, smytím svého pachu a ochranného filmu srsti se kočka necítí dobře a ztrácí imunitu, tím pádem je také více náchylná k nemocem. Také v přírodě si můžeme všimnout, že se kočky schovávají před deštěm. Vodu vyhledávají jen v případě žízně, a pokud se smočí více, než by chtěly, okamžitě se oklepávají.

Pokud kočku chováme v bytě, je potřeba ji občas umýt, dbejte ovšem na to, aby koupání neprobíhalo příliš často. Pokud kočka není příliš zašpiněná, je vhodné volit spíše suchou koupel, v případě dlouhosrstých koček a velmi zašpiněných koček je lepší volit koupel mokrou.

 

Suchá koupel

Suchou koupel provádíme za pomoci otrub, které mají velmi dobrý odmašťovací účinek. Otruby zahříváme v troubě na 150 stupňů po dobu 20 minut. Poté kočku postavíme na rozložené noviny a teplé otruby jí vtíráme do srsti a následně velmi důkladně vykartáčujeme.

Mokrá koupel

Je důležité používat výhradně přípravky, které jsou určeny pro kočičí hygienu. Koupel provádíme velice šetrně, nesmíme kočku koupat také příliš často, maximálně čtyřikrát za rok. Připravíme si vodu o teplotě 33 – 39 °C do vhodné nádoby nebo vany, dno jistíme protiskluzovou podložkou. V místnosti je důležité zavřít všechna okna i dveře, aby nám kočka nemohla utéct.

 

Při mytí kočku musíme uklidňovat, některé se koupání učí dlouho a je třeba mít trpělivost. Komunikace s kočkou je velmi důležitá. A jak probíhá samotná koupel?

Kočku si postavíme do nádoby a jednou rukou ji přidržíme

Kočku si postavíme do nádoby a jednou rukou ji přidržíme, pomalu na ni nalijeme trochu vody s dobrou teplotou a provlhčíme její srst po celé délce,

poté kočku namydlíme šamponem

poté kočku namydlíme šamponem

pěnu jemně vtíráme prsty do srsti

a pěnu jemně vtíráme prsty do srsti. Musíme být velmi opatrní obzvlášť na hlavě, aby se voda i šampon nedostal do očí ani uší.

šampon důkladně spláchneme

Poté šampon důkladně spláchneme, aby byla srst dokonale čistá. Kočku zabalíme do velké teplé utěrky nebo ručníku a nyní je čas na omytí obličeje, které provádíme smotkem látky nebo vatovým tamponem, namočeným pouze v teplé vodě. Nakonec kočku ponecháme na teplém místě, dokud důkladně neproschne. Můžeme použít také vysoušeč vlasů, pokud to ovšem kočka snese a teplota vzduchu by neměla být příliš vysoká, poznáme to podle přidržení ruky na foukaném vzduchu a nesmí nás pálit. Kartáčování kočky provádíme až po úplném vysušení srsti. Během koupání je důležité dbát na to, aby v místnosti bylo teplo a všechny únikové otvory zavřené.